Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική, βιολογική διαδικασία που με τη δράση μικροοργανισμών, τα διάφορα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε ένα προϊόν πλούσιο σε οργανική ουσία, το κομπόστ. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία σχετικά απλή διαδικασία με πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανάπτυξη των φυτών στον κήπο, το μπαλκόνι, το λαχανόκηπο.
Οικιακή κομποστοποίηση – Πλεονεκτήματα
Σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη, με την κομποστοποίηση γίνεται καλύτερη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κομποστοποίηση ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει στο 35% τον όγκο των απορριμμάτων του. Τα οργανικά απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου. Το μεθάνιο με τη σειρά του είναι το δεύτερο αέριο (μετά το διοξείδιο του άνθρακα) που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιπλέον με τη χρήση του κόμποστ που θα παραχθεί μειώνονται και πολλές φορές εξαλείφονται οι ανάγκες των φυτών σε χημική λίπανση.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των φυτών στον κήπο, το λαχανόκηπο και το μπαλκόνι η χρήση του κόμποστ που θα παραχθεί προσφέρει μία σειρά πλεονεκτημάτων. Τα πιο εύκολο να συμπεράνει κανείς είναι η θρέψη των φυτών. Πέρα όμως από αυτό, το κόμποστ βελτιώνει τη δομή του έδαφος και επιπλέον του επιτρέπει να συγκρατεί περισσότερη υγρασία διαθέσιμη προς τα φυτά.
Επομένως προσφέρει στα φυτά το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξουν καλό ριζικό σύστημα και ταυτόχρονα μειώνει τις ανάγκες τους σε πότισμα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το κόμποστ εμποδίζει την ανάπτυξη ασθενειών.
Επιπλέον η κομποστοποίηση στον κήπο δίνει στον παραγωγό την ηθική ικανοποίηση να δημιουργεί μόνος του, με υλικά που ήδη διαθέτει, το πολύτιμο για τα φυτά του κόμποστ.
Κομποστοποίηση στον κήπο
Ο πιο εύκολος αλλά και ο πιο λειτουργικός τρόπος για την κομποστοποίηση στον κήπο είναι η χρήση ενός κάδου κομποστοποίησης. Για τον κήπο προτιμούνται οι ανοιχτοί κάδοι κομποστοποίησης που τοποθετούνται πάνω στο χώμα. Οι κάδοι κομποστοποίησης μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε κάποιο σημείο του κήπου με χώμα, ακόμα και κοντά στο σπίτι μιας και δεν έχουν άσχημη οσμή. Εκτός από την σωστή και γρήγορη κομποστοποίηση εξυπηρετεί και στη διατήρηση του καθαρού και τακτοποιημένου χώρου.
Κομποστοποίηση στον κήπο τι ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης:
- τσόφλια αυγών
- φλούδες φρούτων και λαχανικών
- ψωμί
- φακελάκια τσαγιού
- καφές
- δημητριακά
- φυτικά υπολλείματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα)
- χαρτιά (που να μην έχουν λερωθεί με λάδια)
- άχυρο ή πριονίδι
- τρίχες
- κοπριά
- χώμα ή κόμποστ.
Κομποστοποίση στον κήπο τι ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης:
- Μαγειρεμένο φαγητό
- προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκκαλα)
- λίπη και έλαια
- κρόκους και ασπράδια αυγών
- κοπριά σαρκοφάγων ζώων
- πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές στον χώρο)
- φλούδες λεμονιών και πορτοκαλιών (στην περίπτωση που η κομποστοποίηση γίνεται με γεοσκώληκες)
- φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα από εχθρούς και ασθένειες.
Πότε το κόμποστ είναι έτοιμο
Η διάρκεια που χρειάζεται για να παραχθεί το κόμποστ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από τη σύνθεση του κόμποστ (τα υλικά που έχουμε βάλει στον κάδο κομποστοποίησης) και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα το καλοκαίρι για να κομποστοποιηθούν τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας απαιτούνται 2 – 2,5 μήνες και λίγο περισσότερο το χειμώνα. Το κόμποστ που παράγεται από υπολείμματα κοπής χλοοτάπητα χρειάζεται 4-6 μήνες για να ωριμάσει.
Πρακτικά το ώριμο κόμποστ έχει σκούρο καφέ χρώμα. Επίσης θρυμματίζεται εύκολα, δεν έχει πολύ υγρασία και έχει τη μυρωδιά του φρέσκου χώματος.