Τα χόρτα καλλιεργούνται εύκολα, χωρίς πολλές απαιτήσεις ενώ δεν απαιτούν και μεγάλους χώρους. Επιπλέον το φθινόπωρο αποτελεί ιδανική εποχή για τη σπορά διάφορων χορταρικών στον οικιακό λαχανόκηπο. Όταν ο διαθέσιμος χώρος είναι περιορισμένος μπορούμε να σπείρουμε χόρτα και σε παρτέρια του κήπου ή της αυλής ακόμα και σε μεγάλες ζαρντινιέρες.
Χόρτα που σπέρνουμε το φθινόπωρο:
Ζωχός: Από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή χόρτα της ελληνικής γης. Τα φύλλα του καταναλώνονται βραστά, κυρίως σαν σαλάτα. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τυρόπιτας, μαζί με άλλα χόρτα. Επιπλέον όσο τα φύλλα είναι ακόμα τρυφερά μπορούν να καταναλωθούν και ωμά αν και έχουν πικρή γεύση. Η σπορά του ζωχού ξεκινάει το φθινόπωρο και συνεχίζει διαδοχικά μέχρι τα μέσα την άνοιξης. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα με τέλη του χειμώνα και συνεχίζει μέχρι το φθινόπωρο. Οι σπόροι μέχρι να βλαστήσουν χρειάζονται τακτικό πότισμα (2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις). Μετά τη βλάστηση τα ποτίσματα αραιώνουν ή και σταματούν αν έχει αρκετές βροχές.
Βρείτε σπόρους ζωχού εδώ
Σταμναγκάθι: Το παραδοσιακό χόρτο της Κρήτης που αυτοφύεται επίσης στη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Στην Κρήτη συχνά το μαγειρεύουν μαζί με κρέας. Ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί και βραστό ακόμα και ωμό σε σαλάτες. Για το σταμναγκάθι η εποχή σποράς είναι από το φθινόπωρο μέχρι τον χειμώνα. Ο σπόρος χρειάζεται αρκετές μέρες μέχρι να φυτρώσει (15-20 κάποιες φορές και περισσότερο). Η συγκομιδή ξεκινάει περίπου περίπου δύο μήνες μετά τη σπορά. Το σταμναγκάθι χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος καλό είναι το πότισμα να γίνεται με ψεκαστήρα έτσι ώστε το νερό να πέφτει στο χώμα σαν spray.
Βρείτε σταμναγκάθι σε σπόρο εδώ
Ραδίκια: Είναι από τα πιο δημοφιλή χόρτα που έχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες ποικιλίες. Ήμερο ραδίκι, Ιταλικό, Άγριο κόκκινο και Άγριο άσπρο είναι από τις πιο γνωστές ποικιλίες για τον οικιακό λαχανόκηπο. Συνήθως καταναλώνονται βραστά σαν σαλάτα αλλά και μαζί με κρέας ή τσιγαριστά. Σταα ραδίκια η εποχή της σποράς είναι συνήθως από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τον Μάιο. Τα ραδίκια βλαστάνουν σχετικά γρήγορα και η συγκομιδή γίνεται σχεδόν δύο μήνες μετά τη σπορά.
Βρείτε σπόρο από διάφορες ποικιλίες ραδικιού εδώ
Χόρτα: προετοιμασία του εδάφους και η σπορά
Αν η καλλιέργεια γίνεται στο έδαφος τότε το χώμα πρέπει να είναι καθαρό από ζιζάνια, υπολείμματα προηγούμενης καλλιέργειας και άλλα υλικά. Πριν από τη σπορά χρειάζεται ένα καλό σκάλισμα και εμπλουτισμός του εδάφους με κόμποστ ή κοπριά. Τα ραδίκια χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σταμναγκάθι και το ζωχό. Έτσι είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί στο χώμα και λίπανση. Αν η καλλιέργεια γίνει σε μεγάλη γλάστρα χρειάζεται αναμόχλευση του εδάφους και επίσης εμπλουτισμός με κόμποστ ή κοπριά.
Η σπορά για το ζωχό και σταμναγκάθι γίνεται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 30-40 cm. Οι σπόροι τοποθετούνται σε βάθος περίπου μισό εκατοστό και σκεπάζονται με χώμα. Τα ραδίκια σπέρνονται συνήθως στα πεταχτά και μετά σκεπάζονται με χώμα ώστε τελικά να είναι σε βάθος περίπου 1 εκατοστό. Μετά τη σπορά ακολουθεί πότισμα.